Rostock ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland och är belägen nära floden Warnows mynning i Östersjön. På 1000-talet så grundade väst-slaver ett samhälle vid floden Warnow som kallades Roztoc.
Rostocks Historia
År 1161 så bränner den danska kungen Valdemar I ner staden, som efter det återbefolkas av tyska handelsmän. År 1218 får de stadsrättigheter och 1251 får staden samma handelsprivilegier som Lübeck tidigare fått.
Rostock bestod fram till 1265 av tre skilda stadsdelar. Alstadt (gamla staden) runt St. Petri kyrkan, Mittelstadt (den mellersta staden) runt St. Marien kyrkan och Neustadt(nya staden). I Neustadt stod förut St. Jakobi kyrkan vid det som nu är det nuvarande universitetet. Det förenades med Neur Markt och blev stadens nya centrum.
Vid den här tiden påbörjades även byggandet av en stadsmur. De fyra stadsportarna som fortfarande finns bevarade är, Kröpeliner Tor räknas som norra Tysklands äldsta stadsport, Steintor, Kuhtor och Mönchentor.
På 1300-talet blev staden en del av Hansan. Man specialiserade sig då på handeln med Sill på Skanör-Falsterbo och med handeln med Oslo och Tönsberg i Norge. Det är även under Hansatiden som Nordeuropas äldsta universitet grundas 1419 i Rostock och därigenom får en än starkare ställning i regionen.
Under det 30-åriga kriget (1618-1648) började staden försvagas ekonomiskt och dess maktställning försvann med Hansan. Den återkomm vid slutet av 1700-talet då Storbritanniens blockad mot Frankrike innebar att Rostock kunde ta del av den brittiska marknaden som Frankrike utestängdes ifrån.
Det blir en ekonomiskt uppsving under 1800-talet p.g.a. industrialiseringen då även staden växer och utvidgar sig utanför stadsmuren med nya stadsdelar såsom villaområdet Steintor-Vorstadt och arbetarkvarteret Kröpeliner-Tor-Vorstadt. 1834 uppförs de första baden i Warnemünde och blir med hjälp av den goda tågförbindelsen med Berlin och färjan till Gedser en av Tysklands mest populära kurorter.
2:a världskriget
Under 2:a världskriget utvecklas Rostock till att bli viktig del i den tyska upprustningen med ubåtsbyggande som en viktig produktion men även med produktion innom flygindustrin. Detta innebar att staden bombades kraftig av de allierade så att vid krigsslutet hade resultatet blivit att 45% av stadens byggnader hade blivit förstörda.
1 maj 1945 blir så Rostock en del av Sovjetunionens maktsfär då Röda armen tog kontroll över staden och kom med tiden att bli en av Östeuropas viktigaste hamnar och sedermera en av DDR:s viktigaste varvscentrum.
Rostock återförenades med Västtyskland 1989.
Sevärdheter i Rostock
Trots de svåra bombningarna under kriget så återstår ändå ett stort antal gotiska gavelhus och kyrkor. Mariakyrkan, som är från 1200-1400-talet med sitt astronomiska ur från 1472. S:t Nikolaikyrkan, från 1300-1400-talet och S:t Petrikyrkan, från 1300-1400-talet. Från den senares torn man har en fin utsikt över den gamla staden, hamnen och det ännu använda Rådhuset vars äldsta delar är från 1200-talet.
Man har ett fåtal muséer, bl.a. ett kulturhistoriskt museum i klostret Zum Heiligen Kreuz som visar medeltidskonst. Lokalhistoriska museet och hembygdsmuseet som ligger i Warnemünde och visar utvecklingen från en liten fiskeby på 1300-talet till dagens Rostock.
Andra sevärdheter är universitetets botaniska trädgård, sjöfartsmuseet i IGA parken och Rostocker Heide från trädgårdsutställningen 2003. Här finns även Rostocks Zoo med djur från hela världen. I Warnemünde finns en populärt havsbad med en 15 kilometer lång sandstrand och en strandpromenad med små fiskarstugor, fiskmarknad och segelbåtar.
Nöjen i Rostock
Det finns även cykel- och vandringsled på Rostock Heide öster om Warnow.
Rostock erbjuder även en hel del shopping och då framför allt i den historiska och trevliga innerstaden som även erbjuder caféer och restauranger. Man kan även bege sig till shoppingcentret Warnow Park som ligger mellan Warnemünde och innerstaden.
Transport
Staden har en väl utbyggd kollektivtrafik. Pendeltågen drivs av S-Bahn Rostock och RSAG (Rostocker Straßenbahn AG) driver spårväg och bussar. Rostock har sex spårvägslinjer och 22 busslinjer.
Det finns färjeförbindelse från Gedser i Danmark, Helsingfors i Finland och Ventspils i Litauen med Scandlines och med TT-Line från Trelleborg i Sverige.
30 kilometer sydost om Rostock ligger Rostock-Laages flygplats.