München är Tysklands tredje största stad och huvudstad i delstaten Bayern i södra Tyskland.
Historia
Staden växte upp runt några benediktinermunkar från Tegernsee på 800-talet och var då en en liten bondby som kallades Ze den Munichen (dialektalt för zu den Mönchen, ”munkarnas plats”). År 1158 byggde Henrik Lejonet en tullstation för att övervaka salthandeln från Salzburg i Österrike. Han passade även på att bränna ner den befintliga byn och uppförde i stället en stad vid floden Isar. Staden växte snabbt och 1180 fick ätten Wittelsbach staden i förläning och kom att bibehålla den framtill 1918. Det är Wittelsbachs vapensköld (vita och blåa rutor) som kom att bli symbol för BMW och även används på flaggorna vid Oktoberfestivalen.
München fick än större betydelse under en kort tid 1328 då hertig Ludvig IV av Bayern blev romersk kejsare med hov i München. Under de kommande århundradena härjades staden av pest, ekonomiska problem, inflation och revolter för att 1632 intas av svenskarna under ledning av Gustav II Adolf. Några år senare drabbas staden åter av pesten som då dödade en tredjedel av stadens invånare. Till minne av detta står utanför Rådhuset Mariakolonnen.
München får åter igen en bättre ställning 1805 när Napoleon I besöker staden för att närvara vid hans frus sons Eugene de Beauharnais giftermål med prinsessan Augusta av Bayern. Då passade han på att befordra Max IV Joseph av Bayern från Prins och ärkehertig till kung av Bayern. Bayern blev därmed ett kungadöme. Som tack för besväret så följde tusentals Bayrare med Napoleon 1812 under den ryska kampanjen där många av dem dog.
Oktoberfesten
Den 17 oktober 1810 gifte sig Max Josephs son Ludwig I av Bayern med prinsessan Theresia av Sachsen och det anordnas då en stor hästtävling och ölfest vilket är ursprunget till den i dag så välkända Oktoberfestivalen. År 1819 övertog staden München formellt ansvaret för arrangemangen och det har med några få undantag varit en årlig återkommande fest och sedan 1950 har Oktoberfesten inte haft något avbrott.
Sevärdheter
På Marienplatz i München där det förr var spannmålsmarknad och där man hängde förbrytare, är i dag gågata och knutpunkt för Münchens pendeltåg och tunnelbana och vid torget står rådhuset i gotiskstil från 1867. Inte långt där ifrån hittar man den gotiska ”Frauenkirche” från 1400-talet, med sina lökkupoler, där man har en underbar utsikt från det södra tornet. München har även tre av stadsportarna från den gamla stadsmuren bevarade, nämligen Isartor, Karlstor och Sendlinger.
I München ligger även världens största museum för teknik och naturvetenskap Deutsches Museum. Här hittar man många historiska original, som den första dieselmotorn. Museet har även en stor test verkstad för barn.
Nöjen
Ett annat ”måste” i München är det berömda värdshuset Hofbräuhaus där det dagligen serveras 10.000 liter öl. Vill man dricka öl och samtidigt sitta i en behaglig miljö så kan man ta sig till Englischer Garten, (engelska parken). Den ligger vid floden Isar i stadsdelen Schwabing, där det finns fullt med biergärten. Ett av de mer kända är Der Chinesische Turm (det kinesiska tornet) där turister trängs med München-bor. Schwabing räknas även som Münchens bohemiska kvarter med gott om studenter då ett av Münchens universitets studentbostadsområde ligger här. Det finns även gott om barer, klubbar och restauranger i området.
München är också säte och vinterkvarter för Circus Krone, Europas största cirkus. Cirkusen har 3 000 sittplatser tillsammans med häst- och elefantstallar och på sommaren när cirkusen turnerar, hålls här rock- och musikkonserter.
Shoppar i München gör man längs gågatan Neuhauser Strasse/Kaufinger Strasse, där du hittar varuhusen Karstadt, Kaufhof och en rad småbutiker. De mest exklusiva affärerna hittar man norr om Marienplats och Rådhuset.
Transport
Münchens tunnelbana (U-Bahn) invigdes 19 oktober 1971. Den har totalt 85 kilometer spår, fördelade på 6 linjer med 88 stationer. Pendeltågen (S-Bahn) möts alla vid München Hauptbahnhof. Linjerna grenar ut sig i stadens alla förorter. München har även ett spårvagnsnät (Tram) som fungerar som ett komplement till tunnelbanan.
Flygplatsen Franz-Josef-Strauss (FJS) ligger ungefär 40 kilometer norr om city. Hit kommer man snabbast med pendeltåg (S8 eller S1), som tar 41 respektive 35 minuter från Hauptbahnhof. Airport-City-bussen kör var tjugonde minut från Hauptbahnhof (Busbahnhof, Arnulfstr.) och tar drygt 40 minuter.