Flensburg (danska: Flensborg) är den tredje största staden i den tyska delstaten Schleswig-Holstein och ligger 7 km söder om den danska gränsen. Staden klarade sig nästan helt utan skador under 2:a världskriget trots att det var säte för den sista nazityska regeringen under bl.a. storamiral Karl Dönitz 2-23 maj 1945 och då även var huvudstad i det stortyska riket. Numera är Flensburg framför allt en handelsstad med ett stort antal affärer och köpcentra.
Historia
Flensburg grundades runt 1200-talet av danskar och fick sina stadsrättigheter 1284. Staden som inte var en del av det tyska riket ingick inte i Hansan men hade samarbete med dem. Det som gjorde Flensburg känt och startade dess ekonomiska uppsving under medeltiden var sillen och då framför allt böcklingen, som distribuerades härifrån till hela Europa.
Staden har drabbats av kolera ett flertal gånger och det var här som den danska drottningen Margareta I dog ombord på ett skepp av just den åkomman. År 1485 så drabbades staden av en stor stadsbrand. Mellan åren 1460 och 1864 så var Flensburg Danmarks andra största hamn, efter Köpenhamn innan den övergick till det Preussiska kungadömet 1864. Det finns dock fortfarande en relativt stor minoritet danskar kvar i staden.
På 1600-talet blev Flensburg en av Skandinaviens viktigaste handelsstäder med kontakter med Medelhavet, Grönland och Karibien då böcklingsdistributionen utökades med socker och valolja. På 1800-talet så började man även importera sockerrör som raffinerades i Flensburg och användes till produktion av rom. I Flensburg så förädlades romen i ett av de 200 fabriker som då fanns. I dag återstår endast ett romdestilleri, nämligen A.H. Johansen.
År 1920 så bestämdes det av Nationernas Förbund att man skulle rösta om hur den tysk-danska gränsen skulle gå. Det visade sig att de flesta i regionen med bl.a. staden Flensburg i täten ville stanna kvar under Tyskland, medan endast några få nordliga delar av regionen anslöt sig till Danmark.
Shopping
Numera är Flensburg främst en handelsstad med en betydande del av gränshandel mot Danmark och Sverige. Av skattemässiga skäl kan man erbjudas produkter mycket billigare än i sina hemländer. Det är på Rote Strasse som man hittar gallerier, juvelerare och hanverkare av olika slag samt ett flertal vinbarer och restauranger i en skön och mysig miljö. På gallerian i Flensburg kan man förutom att shoppa även hitta aktiviteter av olika slag.
Sevärdheter
Flensburgs gamla stad är välbevarad med byggnader från olika sekler som speglar dess historia. Stadens gågata med alla sina affärer, restauranger och kaféer är en trevlig bekantskap tillsammans med de gamla husens vackra fasader. Flensburg är även en grön stad med parker och stränder för rekreation och nöje.
Det finns även gott om sevärdheter i form av gamla kyrkor där Johannes kyrkan från 1100-talet är den äldsta. Vidare har vi Maria kyrkan från slutet av 1200-talet med sitt tillbyggda gotiska barocktorn från 1885. St.Nikolai kyrkan från slutet av 1300-talet och den danska Heligeandskyrkan som byggdes 1386 där det dåvarande Heligeandshospitalet från 1200-talet då låg. På Museekullen kan man lära sig om regionens kultur och konsthistoria från 1300-talet fram tills nu. Den gamla begravningsplatsen Christiansen Park är väl värd ett besök. Det är nu en engelsk trädgård som skapades i början av 1800-talet.
Vid den gamla tullbyggnaden på Schiffbrucke 39 från 1843, huserar sjöfartsmuseet med historiska målningar och modeller av skepp, navigationsinstrument och sjökartor. I källaren hittar man Tysklands enda rom-museum som visar hur handeln med socker och rom gick mellan Flensburg och Karibien.
Transport
I Flensburg finns det ett flertal busslinjer som hjälper dig att ta dig dit du skall. Priserna är samma oavsett vilket bolag du åker med och tillåter byte mellan de olika bolagen.