Gdynia är Polens solrikaste stad mest känd för sin marina med restauranger, barer och caféer. På senare år har extremsporter fått fäste i området, så som hängflygning, ballongflygning och sportdykning. Staden har även ett flertal festivaler året runt.
Som en av de yngsta städerna i Polen, fick den stadsrättigheter år 1926 och är en del av Trójmiasto (Trestaden). Det är en sammanslutning mellan städerna Gdansk, Sopot och Gdynia som i princip har vuxit ihop och nu har en befolkning på över en miljon människor.
Historia
Första gången namnet Gdynia nämns var 1253, då det syftade på en kasjubisk fiskeby. Oksywie, som nu är en del av Gdynia, nämns redan 1209. Här byggdes den första kyrkan vid den polska kusten. 1380 gav ägaren till byn som blev Gdynia, Peter från Rusocin, byn till cistercienserorden. Under åren 1382-1772 tillhörde Gdynia det cisterciensiska klostret i Oliwa. 1789 fanns endast 21 hus i byn.
1870 hade byn Gdynia omkring 1200 invånare, och var då inte en fattig fiskeby som den ibland beskrivs som. Den var en populär turistort med flera värdshus, restauranger, kaféer, flera tegelhus. Det fanns även en liten hamn med en brygga för små handelsskepp. Efter Versaillesfreden 1919 blev orten tillsammans med andra delar av det tidigare polska Pommern en del av den nya republiken Polen.
Polens regering beslutade vintern 1920 att bygga en stor hamn vid byn Gdynia. Redan 1938 var Gdynia den modernaste och största hamnen vid Östersjön, och den tionde största i Europa.
Staden Gdynia
Staden byggdes senare än hamnen och 1925 inrättades en särskild kommitté för att uppföra en stad. Redan 1926 påbörjades planer för att utvidga staden, och stadsrättigheter utfärdades. 1927 infördes skatteprivilegier för investerare. Den började växa betydligt efter 1928 och befolkningen växte snabbt till över 120.000 1939.
I september samma år ockuperades staden och hamnen och fick det nya tyska namnet Gotenhafen. Hamnen utvidgades 1940 och blev en viktig tysk marinbas och utsattes för flera flyganfall av de allierade från 1943 och framåt, men fick inga större skador.
Gdynia var också plats för det nazistiska koncentrationslägret Gotenhafen, ett underläger till koncentrationslägret Stutthof.
28 mars 1945 erövrades Gdynia av sovjetiska trupper och tilldelades Polen.
Sevärdheter
Gdynia är en jämförelsevis modern stad där man inte hittar många äldre historiska byggnader, utan arkitekturen är framför allt från 20 och 30-talen. Det finns dock en del äldre byggnader bevarade i Gdynia och den äldsta är Sankt Mikael Ärkeängels kyrka i Oksywie från 1200-talet. Det finns också en nygotisk herrgård från 1600-talet på gatan Folwarczna i Orlowo. Vid Kaszubski Torget står det centrala Gdynias äldsta bevarade bostadshus. Det byggdes vid slutet av 1800-talet som bostadshus för två fiskarfamiljer och som i dag innehåller ett trevligt café.
Nöjen
Gdynia är annars mest känt för sin marina som är Polens största och lockar seglare från olika länder. Marinan ligger även i närheten av centrum med alla sina caféer, barer och restauranger. Gdynia har även varit värd för The Tall Ships’ Races ett flertal gånger.
I Gdynia ligger även Polens enda akvarium med tusentals exempel av flora och fauna och två museiskepp, jagaren ORP Blyskawica och fregatten Dar Pomorza.
Staden är Polens solrikaste stad och vill man bada kan man göra på stranden i naturreservatet i Orlowa.
I Gdynia äger tio festivaler rum årligen, bland annat Heineken Open’er Festival som är en av Europa viktigaste musikfestivaler, Polska Långfilmsfestivalen, den unika Ladies’ Jazz Festivalen och världskulturfestivalen Globaltica.
Extremsport
Under de senaste åren har en rad klubbar för extrema sporter bildats här. Entusiasterna kan till exempel ägna sig åt hängflygning, ballongflygning, sportdykning; de kan åka hundspann (inte bara under vintern) eller ta ett vinterhavsbad i iskallt vatten. Det har även öppnats en ny äventyrspark, Kolbiki Adventure Park.
Shopping Gdynia
När det gäller shopping så finns allt från raffinerade varuhus och butiker för de mer välbeställda kunderna till mycket välförsedda och billiga köpcentra vilka man kan nå mycket fort och dessutom med speciella gratisbussar. Den viktigaste och mest omtyckta gatan av alla är Swietojanskagatan som är en bred, bekväm gågata där fotgängare och gäster på uteserveringar dominerar.
Gdynia är en stad som har en bekväm stadsplanering, inte alltför stor, med välorganiserad och modern stadskommunikation – det är omöjligt att komma vilse!
Transport
Till Gdynia kan man ta sig med färja från Nynäshamn och Karlskrona eller flyga till Gdansk internationella flygplats där många av de s.k. lågprisbolagen landar.
Flygplatsen ligger ca 15 km från stadscentrum. För att komma dit från Gdansk, Sopot eller Gdynia behöver man ca 45 min. Man ska inte glömma att på eftermiddagen, på grund av långa bilköer, tar det ibland längre än 45 min.
Från flygplatsen tar man sig lättast till centrum med taxi eller någon av bussarna. Bussen tar ca 45 minuter och kostar ca 8 kr