Stade är en korsvirkesstad från den tidiga barocktiden med gavelhus med smala, djupa tomter. Dessa är från andra hälften av 1600-talet och de första åren på 1700-talet. Det är även en grön stad med gott om parkanläggningar och vandringsstråk.
Historia
Stade är belägen på båda sidorna av floden Schwinge och nämns för första gången 994 men får stadsrättigheter först 1209. Staden har under århundradena varit en av de mest betydelsefulla i området efter Hamburg. Ett flertal charmiga byggnader från 15- 1600-talen har bevarats, mycket tack vare att staden aldrig bombades under 2:a världskriget. Den gamla delen, är nästan helt omgärdat av det gamla fortifikationsverket som nu nyttjas som parker och trädgårdar. Staden var även från 1200- talet fram till slutet av 1600-talet en framstående medlem av Hansan.
Stade tillhörde från 1180 ärkebiskopsdömet Bremen men var under åren 1209-1216 till och från i danskarnas händer. Efter det att den danska kungen Valdemar II:s sista försök att erövra staden misslyckades 1216, kom den därefter att vara under ärkebiskopsdömet Bremens kontroll. Svenskarna ockuperade staden 1645 och styrdes av dem fram till 1712, då danskarna erövrade Stade och hela provinsen Bremen-Verden. Det var under den svenska tiden som mycket av den bebyggelse som fortfarande står kvar uppfördes som t.ex. rådhuset på Hökerstraße, arsenalen (Zeughaus) på Pferdemarkt, och den stora magasinsbyggnaden (Schwedenspeicher) vid hamnen.
Det var även under den svenska ledningen som Stade byggdes ut till fästning och år 1675 hade staden nio bastioner, framskjutande femkantiga delar av fästningsvallen, en 25 meter bred och 3 meter djup vallgrav och fyra fyrkantiga raveliner, där den mest imponerande var Bleicher-ravelinen, ”Insel”, som anlades 1692-1694.
Vid slutet av 60-talet får Stade åter igen sjödugligt tillträde till Elbe och en försiktig restaurering och rekonstruktion av gamla stan påbörjas vilket ger staden ett flertal utmärkelser och priser.
Sevärdheter
En av de vackraste platserna i Stade är nog Fischmarkt (Fisktorget) med sina korsvirkeshus, kajmurar med pråmtrappor och den rekonstruerade träkranen. Andra sevärdheter är Hansahamnen från 1250-talet med sina omgivande borgarhus från 1600-talet. Här ligger rådhuset, Schwedenspeicher (svenskmagasinet 1692-1705), Zeughaus (arsenalen). Kyrkorna St.Wihadi från början av 1300-talet och St. Cosmae från 1200-talet är även de värda ett besök.
Stade är även medlem i Deutsche Fachwerkstraße (tyska korsvirkesvägen) och ligger utefter sträckan ”från Elbe till Weserbergland”. Dessutom är Stade partner i korsvirkesstädernas kooperation ”Städte à la carte”.
Stade har gott om museum av vilka kan nämnas regionsmuseet i Schwedenspeicher (svenskmagasinet). Den innehåller en fornsamling och stadshistoria, konstgalleriet Kunsthaus med både historiska som nutida konstnärer.
Friluftsmuseet ligger på en ö mitt i staden med en väderkvarn (stubbkvarn), en bondgård från Alte Land, Geesthuset och diverse uthus. Byggnaderna har en rikhaltig interiör som speglar livet på gårdarna i marsklandet och på höglandet. Stadens äldsta museum, Heimatmuseum, (hembygdsmuseet) ligger på Inselstraße.
Stade är även en ”grön” stad med gått om parkanläggningar och vandringsstråk. Vallanläggningen runt gamla stan är en av dessa. Andra parkanläggningar är Hohenwedel, Schwarzer Berg och Vorwerk. Man kan även ta vandringsvägarna genom Schwingeängarna och Schwingedalen, Weisses Moor (vita mossen) och Barger Heide (heden vid Barge).
Nöjen
En guidad tur med kanalpråmen är en annan utflykt som rekommenderas eller varför inte ta en av kanalbåtarna som avgår från Holzhafen – trähamnen. Från Stade kan man även ”haka på” Elbeleden som är en 1000 km lång cykelled längst en av Europas vackraste floder.
Hansatraditionen bevaras aktivt i den ”Nya Hansan” som grundades 1980. Stade har varit aktiv medlem i detta nya stadsförbund ända från början. 1994 hölls de internationella ”Hansadagarna” här i Stade.
Stade har sedan 2007 förbindelse med Hamburg genom S-Bahn linje 3 som avgår från Stade var tjugonde minut och tar mindre än en timme till centrala Hamburg.