Kiel är huvudstad i den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein och är en marinstad med en av Östersjöområdets viktigaste hamnar. Staden har en betydande del av färjetrafiken till och från Skandinavien.
Historia
Kielområdet befolkades tidigt av vikingar som använde det som bas för sina raider. 1233 och fick sina stadsrättigheter 1242 och 1283 anslöts sig Kiel som en medlem i Hansan. Där blev kvar till 1518 då de uteslöts på grund av att de ägnade sig åt sjöröveri.
År 1665 grundades universitetet i Kiel och från 1773 till 1864 styrdes Kiel av den danska kungen. Enda undantaget var 1813-14 då staden var i svensk besiktning. Kiel hörde dock aldrig till Danmark utan var en del av det tysk-romerska riket fram till dess upphörande 1806. 1815 blir de en del av det tyska förbundet.
Kiel blev 1871 rikskrigshamn vilket ledde till att staden växte kraftigt under de kommande årtiondena. På grund av detta fick näringsverksamheten främst inom mekaniska och varvs -industrin en stark utveckling. 1895 öppnades Kielkanalen vilket innebar att Kiel blev den tyska marinens huvud hamn.
I slutet av 1:a världskriget skulle den tyska flottan som var stationerade i Kiel skickas ut på ett sista ärorikt uppdrag mot den engelska flottan, men då flottisterna uppfattade det som ett självmordsuppdrag utan någon mening så vägrade de att lämna hamnen. Detta blev starten för den kommande revolten som ledde till Weimarrepublikens grundande.
Under 2:a världskriget bombades staden svårt av de allierade då den var en viktig hamn och för dess produktion av u-båtar. Man beräknar att ca 80 % av den gamla staden förstördes. Kiel återuppbyggdes inte lika noggrant som t.ex. Lübeck, Flensburg och Schleswig och förlorade därför mer av sin gamla stadsbild än många andra städer.
Sevärdheter
På Kiels östra sida ligger stranden Laboe med ”Marine-Ehrenmal” som är ett minnesmonument över örlogsflottan. Här finns även den enda kvarvarande ubåten av modell VII-C från andra världskriget. I Altstadt (gamla stan) finns det gott om kaféer och restauranter och här ligger även Stadsmuseum Warleberger Hof i ett före detta adels hus från 1600-talet. Man kan även besöka St. Nikolaikirche från 1400-talet och rådhuset med sin paternosterhiss som är en hiss utan dörrar, med flera korgar som man hoppar på i farten.
Nöjen
Mitt emot järnvägsstationen finner man köpcentret Sophienhof med den nya passagen Kleiner Herzog som innehåller affärer och butiker som säljer allt från krimskrams till moderiktiga produkter.
Kiel har ett flertal stränder i sin omgivning bl.a. Falckenstein som är en sandstrand där fjorden är som smalast vilket gör att man kommer väldigt nära båtarna som passerar. Schilksee söder om Schilksees hamn finns en sandstrand som nås via trappor. Utanför stranden finns det vågbrytare som gör stranden säker för barn. Det finns även strandvakter från DLRG. Ytterligare en bra sandstrand är Strande som börjar vid en liten pittoresk fiskehamn och är 5 km lång och inbjuder till promenad, förutom de vanliga strandaktiviteterna. Även denna strand har badvakter. Schönberger är en oändlig lång strand som av Kiel-borna själva kallas Kalifornien eller lilla Brasilien.
Kieler Woche är en årlig kappsegling i Kiel, som arrangerats sedan 1882. Den är med sina 3,5 miljoner besökare en av världens största segelsportshändelse. Kieler Woche anordnas den sista fulla veckan i juni varje år.
Nord-Ostsee Kanal (Kielkanalen) erbjuder även möjlighet för att cykla hela den 99 km långa sträckan från Kiel till Brunsbüttel (vid Elbes flodmynning vid Nordsjön), med övernattning i Rendsburg.
Transport
Staden har ett relativt bra kollektivtrafiksystem med bussar och färjor som drivs av VRK.
Kiel är en färjeterminal för båtar från Oslo i Norge, Göteborg i Sverige med Stena Line och sommartid även för Langeland i Danmark. Både den norska och svenska kajen ligger centralt i Kiel, vilket gör det lätt att ta sig runt. Kiel har även färjeförbindelse med de Baltiska staterna. För mer infomation…
Kiels flygplats, Holtenau, ligger nordväst om staden.