Köln som ligger vid floden Rhen är Tysklands 4:e största stad efter Berlin, Hamburg och München, med nästan en miljon invånare. Staden är internationellt känt som en kulturmetropol, dominant inom den tyska mediaindustrin med en tredjedel av Tysklands TV-produktion och ansedd att vara Tysklands bartätaste stad.
Historia
Köln är även en av landets äldsta städer och grundades av romarna år 38 f.kr. och fick romerska stadsprivilegier år 50 e.kr. under namnet Colonia Agrippina (Agrippinas stad) efter den romerska kejsaren Claudius sista gemål som var född här.
På 90-talet e.kr. hade Köln blivit huvudstad i den romerska provinsen Germania Inferior och hade över 45 000 invånare. Staden hade en av rikets längsta akvedukter, Eifel-akvedukten som dagligen levererade 20.000 kubikmeter vatten till staden.
Även resten av medeltiden präglas staden av religiösa motiv då bl.a. den ringmur med sina 12 torn som blev färdig 1225. Den skulle föra tankarna till Jerusalems tinnar och torn. År 1248 påbörjades ytterligare ett storslaget projekt, då man påbörjade byggandet av Kölnerdomen som färdigställdes först 1880. Konflikterna mellan staden religiösa elit och borgarna i staden som pågått under hela århundradet ledde till slaget vid Worringer 1288. Borgarna vann och tvingade kyrkan att flytta ärkebiskopens resident till Bonn.
Under det 30-åriga kriget så bibehölls välståndet genom att staden hade en vapenproduktion som gav intäkter. Samtidigt betalade man sig fri när trupper av olika nationaliteter närmade sig och slapp på så sätt undan krigets fasor och förstörelse.
Efter att ha varit under franskt styre under 20 år så inlemmades man 1815 i det Preussiska riket. Köln växte snabb under industrialiseringen för att bli landets viktigaste stad efter Berlin. Under andra världskriget förstördes 90% av Köln som vid krigets slut kallades ”världens största ruinhög”. Köln började återuppbyggas 1947 och man följde då det ursprungliga ringformade gatunätet. Undantaget var att man byggde den breda genomfartsleden genom den medeltida stadskärnan. Återuppbyggnaden gick relativt fort och 1959 så var staden befolkning i nivå med förkrigstidens 800.000 invånare.
Sevärdheter
Köln är internationellt känd som kulturmetropol med bl.a. ett 30-tal museer och mångt mycket mer konstgallerier. Här kan man besöka Museum Ludwig med sin moderna konst, i vars byggnad även Kölns Filharmoni befinner sig. Är man mer intresserad av medeltida konst så beger man sig till Wallraff-Richartz Museum. På Römisch-Germanisches Museum strax intill Kölnerdomen, har man specialiserat sig på fynd från romersk och germansk tid.
Köln har trots förstörelsen under andra världskriget ett par äldre byggnader som är värda ett besök. Här är Kölnerdomen, Tysklands mest besökta turistattraktion med sin imponerande höjd av 157 meter det främsta. Vidare finns det en 1200-tals kyrka Groß St. Martin och rådhuset från 1569 som väl är värt ett besök.
När Berlin tog över som tysk huvudstad så försköts maktcentra. Köln förlorade då lite av den ställning som den haft i Västtyskland. Köln har dock profilerat sig inom filmproduktion med filmproduktionsområdena Coloneum och Cologne BioCampus, media med bl.a. en journalisthögskola och en konsthögskola, bioteknik och handel.
Nöjen
I Belgisches Viertel, ett område väster om ringgatan, ligger Kölns bohemiska kvarter där man även kan lyssna till staden kända elektroniska musik på barerna och pubarna eller besöka någon av inneklubbarna och design-barerna. Många av de lokala ölbryggerierna ligger i Altstadt (Gamla staden) vars öl kallas Kölsch vilket även är namnet på dialekten i Köln, och man brukar därför säga att ”Kölsch är det enda språk som du kan dricka”.
I Köln finns det fullt utav caféer, pubar och snabbmatskedjor för den som har kommit dit för att roa sig eller shoppa på några av de många modeaffärerna och butikerna men har ont om tid. Man kan även ta det lugnt i någon av parkerna så som Rheinpark eller vid flodbankerna vid Rhen.
I Köln hålls årligen ett flertal mässor i Köln Messe som är världen fjärde största mässområde. Man har bl.a. varit värd för konstmässan Art Cologne, fotomässan Photokina och IMM en internationell möbelmässa. Staden har även Tysklands största universitet.
Man kan även besöka staden för några av de årliga festligheterna så som Christopher street day som är en av de största festerna inom gayvärlden med över 500.000 besökare årligen, Kölns julmarknad som finns på olika ställen i staden så som vid Köln Katedralen, Ängel marknaden vid torget i Neumark, julmarknaden i gamla staden och sagomarknaden vid Rudolfplatz och Kölnkarnevalen som går av stapeln varje år den 11:e dagen i den 11:e månaden klockan 11.11..
Transport
Köln har ett väl utbyggt spårvagnsnät med spårvagnar som både går i gatuplan och under jord. I innerstaden går de flesta spårvagnslinjer under jord. Det finns även ett nät av pendeltåg (S-ban) som bl.a. trafikerar Köln Bonn Airport.
Den internationella flygplatsen Köln Bonn Airport delas med grannstaden, den tidigare förbundshuvudstaden, Bonn och är landets fjärde största räknat i antalet passagerare.