Göteborg är Sveriges näst största, och Nordens 5:e största stad och ligger på västkusten vid Göta älvs mynning. Göteborg anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. Staden har ett brett utbud av kultur och nöje. Här finns några av landets mest välbesökta konstmuseer. Staden har även ett flertal större kulturevenemang, många teatergrupper och ett aktivt konst- film- och musikliv.
Historia
Det har bott människor i flera tusen år på den plats där Göteborg nu ligger. Under stenåldern fanns redan en bosättning vid Göta älvs utlopp, vid nuvarande Sandarna.
Den första staden vid Göta älvs mynning som officiellt fick namnet Göteborg anlades av Karl IX på Hisingen mitt emot gamla Älvsborg. Den hade föregåtts av köpstäderna Lödöse fem mil uppströms vid Ljudaåns mynning, nya Lödöse vid nuvarande Gamlestaden och Älvsborgsstad sydväst om Älvsborgs slott, numera beläget rakt under Älvsborgsbrons södra fäste.
Från år 1776 krävdes gatubelysning i Göteborg, då husägarna blev tvungna att ha lyktor med ljus eller oljelampor, framför sina hus. Undantaget var stadens fattigkvarter – Otterhällan och Kvarnberget. Göteborg blev 70 år senare 5 december 1846 den första staden i Sverige som införde gasbelysning, och var även först med elljus på gatorna, med början vid Skeppsbron 1887.
Av de äldsta gatorna är Kungsgatan och Kyrkogatan de enda som aldrig haft något annat namn.
Av den gamla bebyggelsen före bränderna i Göteborg finns bara Kronhuset kvar som är en stor röd tegelbyggnad i Västra Nordstaden som uppfördes under åren 1643-1655. I Kronhusparken ordnas bland annat en årligen återkommande konsthantverksmarknad i augusti.
Sevärdheter
Andra byggnader som Göteborg är känd för är Feskekörka vid Rosenlundskanalen, ritad av stadsarkitekten Victor von Gegerfelt och invigdes 1874 och Göteborgs rådhus av Nicodemus Tessin d.ä 1672 och dess funktionalistiska tillbyggnad av Gunnar Asplund vid Gustaf Adolfs torg.
Skansen Westgötha Leijon, i dagligt tal Skansen Lejonet eller äldsta benämning Gullberg Skantz, ligger på Gullberget vid Gullbergsvass. Den är en av två gamla försvarsskansar som uppfördes i slutet av 1600-talet av Erik Dahlbergh, och Skansen Kronan som grundlades två veckor före ”Lejonet”.
Nya Elfsborg, fästning belägen vid Göta älvs mynning i Göteborg. Fästningen började byggas på Kyrkogårdsholmen 1650, som ersättning för den äldre Älvsborgs fästning, som hade uppförts på den södra stranden, längre in i älvmynningen.
Nöjen
Göteborg har ett brett utbud av kultur och nöje. Här finns några av landets mest välbesökta konstmuseer, så som Göteborgs konstmuseum, Göteborgs konsthall och Röda sten. Men även Världskulturmuseet och Sveriges enda större design- och konsthantverksmuseum, det internationellt erkända Röhsska museet . Vidare finns Göteborgs Stadsmuseum – Sjöfartsmuseet med Sjömanstornet, Barken Viking och Göteborgs Naturhistoriska Museum.
Göteborg har även ett flertal större kulturevenemang, konsertscener, många teatergrupper och scener, och ett aktivt konst- film- och musikliv. Här skapades under punk- och postpunkvågen, i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet, den så kallade Garageligan som fortfarande sätter sin prägel på stans musik. På Nefertiti möter i dag denna nya experimentella musikscen jazzen och Göteborgs konserthus finns till exempel Göteborgs symfoniker. För mer information om evenemang i Göteborg…….
Ett av de mest kända ställen i Göteborg är givetvis nöjesparken Liseberg med alla åkattraktioner, konserter, utställningar och andra evenemang under både sommar och vintertid.
Shopping
Göteborgs största köpcenter är Nordstan i stadsdelen Östra Nordstaden i centrala Göteborg. Utanför själva centrum finns flera stora handelsområden. På Hisingen ligger både Backaplan, Eriksbergs köpcentrum och Bäckebol Homecenter. I sydvästra Göteborg ligger Kållered. Här finns både K-Center och EkenCenter och det var här som Ikea öppande sitt första varuhus i Göteborg.
Om man tröttnar på shopping och sevärdheter så kan det vara skönt att slappna av lite i en av Göteborgs alla parker, av vilka Botaniska Trädgården och Slottsskogen är de två största.
Mat
Under 1990-talet uppkom en kaféboom, med en stor tillväxt av antalet kaféer i centrala staden och år 2006 fanns det 193 kaféer. Detta har inneburit en stor överkapacitet och medfört att staden är en av Sveriges kafétätaste stad. Kaféerna är främst centrerade kring Vasagatan, Haga-Nygatan, Linnégatan och inom vallgraven.
Man har även gjort sig känt på den internationella restaurangscenen genom flera stjärnkrogar. Göteborg har förnärvarande (2020) 5 restauranter med stjärnor i Guide Michelin. Dessa är Bhoga, 28+, Thörnströms kök, Koka och SK Mat & Människor. Dessutom är ytterligare 12 restauranter omnämnda i guiden. År 2006 räknade man med att det fanns 671 restauranger i staden.
Transport
I närheten finns Göteborg-Landvetter flygplats, några mil öster om staden, på riksväg 40 mot Borås. Man kan även ta sig utomlands med färjor där Stena Line dagligen kör till både Kiel och Fredrikshavn med åtta olika färjor.